FREDERIKSHAVN BRYGHUS

Et tilfældig møde en lørdag sidst i juli 2017 førte til en god idé, som det så ofte gør, når der kommer en øl eller to på bordet. – Vi laver et bryghus i Frederikshavn!

Der var historien formentlig stoppet, hvis det ikke lige var fordi, de to hovedpersoner er diplombrygger Kent Boalth og entreprenør Lars Trie. Selv om de aldrig havde mødt hinanden forinden, fastholdt de ideen, og 21. august 2017 var Frederikshavn Bryghus af 2017 A/S en realitet.

Frederikshavn Bryghus er for alle, der sætter pris på et godt glas øl, brygget på kvalitetsråvarer og efter gamle traditioner.

Selve bryghuset er på godt 600m2, fordelt på hal med bryggeri/tanke til øl samt lager, derudover ét besøgslokale med bar, køkkenfaciliteter samt toiletter. Bryghuset har kapacitet til at brygge 220.000 liter øl årligt, men ambitionen er, at mængden kontinuerligt skal øges år for år.

I januar 2019 valgte Kent Boalth, at søge nye udfordringer, og vi var så heldige, at få Tom Shafferhans som ny brygmester på Frederikshavn Bryghus – Tom kommer fra en lign. stilling hos Søgaars Bryghus i Aalborg.

Tom´s første øl hos Frederikshavn Bryghus blev “en ommer”, som blev brygget på den første arbejdsdag, der er også kommet én pilsner & classic til efterfølgende – bedre kendt som Fladstrand Pilsner & Fladstrand Classic, der er også én Dubbel & Imperiel Stout på vej.

Fladstrand Pilsner

Er en forfriskende pilsner langtidsgæret ved lav temperatur. Brygget efter de principper bryggerne anvendte inden bryggerierne blev industrialiseret. I Fladstrand Pilsner er der hverken sparet på humle, malt eller lagringstid. Resultatet er en lys og frisk pilsner med sød malt som krop. I kombination med bitterstoffet fra en blomsterrig og krydret humle skabes en smag der langt overgår ingredienserne.

Fladstrand Classic

er Frederikshavn Bryghus’ bud på en af de mest kendte øltyper i Danmark. Øllets farve skinner som en nypoleret kobberkedel i et bryghus. Da humlen træder tilbage i dette øl, bliver det til et perfekt supplement til traditionel dansk mad som f.eks. stegt flæsk, smørrebrød eller mørbradgryde. Øllet fremstår fyldigt, rigt på malt, afbalanceret sødme og moderat i alkohol. En øl til alle, hvor som helst, når som helst og med hvem som helst.

En Ommer

blev brygget på brygmester Tom Schafferhans første arbejdsdag på Frederikshavn Bryghus. For at fejre forårets skønne farver, har dette øl sin glødende orange farve, som et symbol på den kom-mende sol over landet. Fine mandarin og hyldeblomst aromaer fra amerikansk humletyper efterfulgt af et kækt friskt strejf af bitterhed, som forårsvindene over Vendsyssel. Navnet ”En Ommer” kommer fra denne øls kvalitet, at bringe øldrikkere til at bestille en øl igen, og igen, og… igen!…

Knivholt 1419

Vi har udviklet en let drikkelig øl, til såvel Herremanden som bonden, brygget på 100 % økologisk lys malt af byg dyrket på Knivholt Hovedgaard. Ølstilen svarer den bayerske stil „Helles“ („Det Lyse“) og kan ses som et mildere alternativ til ”oprindelig pilsner”. Der står cremet skum på toppen, og den strågule farve inviterer til at sidde i solen og nyde Knivholt 1419 i et lidt større glas end normalt. Bitterheden fra traditionelle aromahumletyper holder sig i baggrunden og skaber plads for maltens honning nuance, krop og velbalanceret sødme. Knivholt 1419, er første gang brygget i forbindelse med Knivholt’s 600 års jubilæum som Hovedgård. Uovertruffen lækker!

Bangsbo IPA

I denne IPA kombinerer vi den traditionelle Westcoast bitterhed med en lækker frugtig aroma, samt stor mundfylde og skaber herved en afbalanceret og intensiv IPA. Citra og Amarillo tørhumle, er årsagen til de tropiske- og mandarinagtige noter i næsen. Amerikansk alegær giver IPA’en den skarpe og rene smag, mens hvedemalt og en velvalgt brygningsproces er årsagen til Bangsbo IPA´s krop og mundfylde.

Dubbel

Denne Dubbel er vores udgave af en af de mest originale og berømte ølstile fra Belgien. Brugen af originale belgiske ingredienser og brygningsprocesser er nøglen til den komplekse smagsoplevelse denne øl vil give dig. I duften vil du fornemme toner af forskellige frugter som kirsebær, blommer og rosiner, kombineret med et strejf af chokolade og vanilje. Den tørre krop er vel afbalanceret, med intensive karamel nuancer. En subtil bitterhed fra humlen fører dig over til en varm og lang eftersmag af Crème Brûlée, lys chocolade og pebernødder.

Stout 201

Er brygget med røgmalt, nøje udvalgte sukkerarter og kombineret med en gammel engelsk ale gær adskiller Stout 201 sig fra ”200 Års Købstadsjubilæums” udgaven, Stout 200. Når øllet hældes i glasset indikerer det fine, cremede, cappuccino- farvede skum på toppen øllet, at der kan forventes en anderledes smags oplevelse, end den forholdsvis lave alkohol indhold indikerer. I duften fra øllet fornemmes mørk chokolade, røg, lakrids og vanilje. På tungen fornemmes en kraftig krop med cremet fylde uden at være sød, smagsoplevelsen fornemmes krydret med lidt kraftig bitterhed fra humlen og kombineret med noter af kaffe og chokolade fuldender dette smagsoplevelsen i Stout 201. Stout 201 kan kombineres med en saftig bøf, gullasch, spareribs eller blot nydes i selskab med dig selv, eller en god veninde.

Dark Quarterer

Langsomt stiger flot mørkt skum op i glassen og indikerer, at der er noget intensivt i gang I glasset. Kirsebær, rosiner, chokolade, vanilje og en lille smule lakrids stiger op i næsen og den belgiske gær begynder at vise sin karakter. Det første nip byder på en fyldig og smagfuld krop. Smagsoplevelsen starter med komponenter af lakrids og chokolade, lidt senere fornemmes, at stærkere ristede aromaer som f.eks kaffe tager over, og gærens phenoler begynder at give et nærmest røget indtryk. Dark Quarterer´s høje alkoholprocent skjuler sig bagved øllets fyldige krop og humlens bitterhed. Denne øl kan nydes sammen med lagret ost, forskellige desserter eller helt for sig selv.

Jólnir

I 2019 har vi lavet en ny opskrift til vores juleøl, og ligesom med julegaverne er ventetiden ulidelig. Opskriften en smule anderledes end de fleste andre julebryg, belgisk inspireret og smagen er lidt tør og krydret. I duften fornemmes frugter og karamel, samt nuancer af vanilje og kanel, næsten som en kold ”Apfelstrudel” (østrigsk æble kage). Kroppen er slank, ung og lækker, derfor er Jólnir let drikkeligt, såvel med ”julesilden”, som på en lun sommeraften. I eftersmagen fornemmes kanel og nelliker, der sammen med en afbalanceret smag af humle og karamel fuldender smagsoplevelsen. Pebret aromaer fra gæren afslører deres belgiske oprindelse og får dig til at glæde dig til den næste slurk.